A kovácsoltvas és a betonkerítés

Nem túlzás kijelenteni, hogy közel egy évtizede ismét reneszánszukat élik a kovácsoltvas kerítések. Miért is olyan népszerű ez a megoldás? Hogyan készül a kovácsoltvas és a beton?

Mit tudunk a kovácsoltvasról?

 

A kovácsolás a fémek képlékeny alakításának talán legősibb módszere. A kovácsolás lényege, hogy az izzó fémet két szerszám felületei között ütésekkel vagy nyomással alakítják. Ezáltal az eredeti durva szövetszerkezet finomabbá válik, mechanikai tulajdonságai javulnak. A kovácsdarabok minősége az alakítást követő hőkezeléssel tovább javítható. A vasgyártás és kovácsolás lenyűgöző emléke a híres delhi templomnál álló V. századi győzelmi emlékmű egy kb. 7 méter magas, 6 tonna súlyú vasoszlop. Tartósságát és korrózió állóságát a speciális klíma mellett az akkori kohászati eljárás alapozta meg, melynek során foszfordúsulás alakult ki a vas felületi rétegében. Kezdetben a kovácsolás kizárólag kézi szerszámokkal történt. A klasszikus kézi kovácsolással készülő tárgyak munkaigényességükből eredően inkább művészeti remeknek, mint egyszerű használati tárgynak tekinthetőek.

 

Hogyan készül a beton?

 

A beton az egyik leggyakrabban használt építőanyag világszerte. Szilárdulását követően a beton rendkívül erős és tartós anyag. A cementet és a kiegészítő tartalmú cementet silókban tárolják. A betongyártáshoz szükséges egyéb anyagokat, osztályozott kavicsot ( 4-32 mm átmérőjű ), homokot speciális adalék vegyi anyagokat bunkerekben és tartályokban tárolják a telephelyen. A keverési folyamat mérlegelési része általában számítógép vezérlésű. A pontosan lemért adagok a keverőgépbe mennek, majd a betonszállító mixerautóba kerülnek. A beton a mixerautó egyenletesen forgó dobjában tovább, homogénebbre keveredik a bedolgozási helyre történő szállítás folyamán.

Vissza >>

Ajánlott hírek

Kedvező kerítés ár minden esetben

Házunk illetve területünk bekerítésénél az egyik legfontosabb szempont az ár. Lehet ugyanis szép és gyönyörű egy kerítés, ha nem tudjuk megfizetni pusztán vágyálom marad.

Tovább >>

Kerítés készítése

Hogyan készülnek a kerítések? Mire szolgálnak a fedlapok? Mire kell mindenképpen odafigyelnünk, ha kerítést szeretnénk készíteni? Fontos, hogy ne feledjük az alapozást és a megfelelő szigetelést sem, hogy kerítésünk szabályosan készüljön, tartós használatra.

Tovább >>

A betonkerítés előnyei

A kerítés fényezését az eső, vagy a kerti öntözőrendszer is károsíthatja. A fa különösen érzékeny a csapadékra. A kovácsoltvas pedig el is vetemedhet, nem beszélve a rozsdásodásról. Épp ezért a kézenfekvőbb, gazdaságosabb megoldás a betonkerítés.

Tovább >>

A kovácsoltvas felújítása

A szennyezett városi levegő ellenére a horganyzott szerkezetek élettartama eléri a 15-20 évet, vidéken az élettartam 30-40 év is lehet. Ez már megfelel azoknak az igényeknek, amelyet egy korszerű szerkezettől napjainkig elvárhatunk.

Tovább >>

Kerítéskezelés: fa, vagy beton a jobb?

A fa és a beton is kiváló alapanyag kerítés készítése esetén, azonban később lényeges különbségek mutatkoznak meg kezelésüket illetően. A fa sokkal több törődést igényel, minőségi festése kényesebb munkát kíván. A beton jobban ellenáll az időjárás okozta eróziós folyamatoknak.

Tovább >>