Kerítés készítése

Házunk védelmére és díszítő elemként is nagy szolgálatot tehet egy megfelelően tervezett és kivitelezett kerítés. Természetesen a kerítés készítésének is vannak az általános szabályai.

Hogyan készíthetünk kerítést?

 

Kerítést készíthetünk zsalukőből, falazóblokkból, téglából, kovácsoltvasból, betonból, terméskőből, fából, stb. Amennyiben új kerítésről van szó, Magyarországon érvényes szabvány szerint 80 cm-es alappal kell kezdenünk. Ezt általában be szokták vasalni. Amikor kész a betonozás, egy, vagy két réteg szigetelést kap. A kerítést burkolása lehet lábazati vakolat. Elemes kerítés építésénél csak az oszlopoknál kell a kerítés alapozását elvégezni. A már kész kerítést tetszés szerint festhetjük.

 

Mire szolgálnak a fedlapok, mi a zsaluzás?

 

A fedlapok a felülről beszivárgó csapadékvizet, a fedkövek és az azokba mart vizon alkalmazásával vezetődik el. A kerítés fedkő a pillér lefedésére, a kerítés fedlap a lábazat illetve a falak lefedésére használt betonelem. Többnyire a fedlapok külső méretétől 30 mm-re van a vizor belső része. Ha egyedi formájú pillért tervezünk, vagy túl széles a fal vagy a lábazat, amit védeni szándékozunk, akkor az építés helyszínén készítjük el a fedlapot és a fedkövet, vagy a műkövesnél kell megrendelnünk. A friss beton képlékeny anyag, ezért szabadon formázható. A zsaluzat hivatott a beton kész alakját meghatározni, a vasalás pedig biztosítja, hogy úgy is maradjon. Egy lakóépület alapjának, koszorújának vasalását, zsaluzatát, betonozását bízzuk csak a szakemberre! Ha azonban az otthoni kisebb munkákhoz nem akarunk kőművest hívni, bátran belevághatunk például járda, vagy kerítés alap és lábazat öntésébe.

Vissza >>

Ajánlott hírek

A kovácsoltvas felújítása

A szennyezett városi levegő ellenére a horganyzott szerkezetek élettartama eléri a 15-20 évet, vidéken az élettartam 30-40 év is lehet. Ez már megfelel azoknak az igényeknek, amelyet egy korszerű szerkezettől napjainkig elvárhatunk.

Tovább >>

Kedvező kerítés ár minden esetben

Házunk illetve területünk bekerítésénél az egyik legfontosabb szempont az ár. Lehet ugyanis szép és gyönyörű egy kerítés, ha nem tudjuk megfizetni pusztán vágyálom marad.

Tovább >>

A betonkerítés előnyei

A kerítés fényezését az eső, vagy a kerti öntözőrendszer is károsíthatja. A fa különösen érzékeny a csapadékra. A kovácsoltvas pedig el is vetemedhet, nem beszélve a rozsdásodásról. Épp ezért a kézenfekvőbb, gazdaságosabb megoldás a betonkerítés.

Tovább >>

Mire szolgál a zsaluzás?

Kerítés készítésénél, ahogyan szinte az élet bármely területén, fontos, hogy jó alapokra építsünk. Jó alap készítésénél fontos, hogy milyen minőségű betont használunk, helyes technikát alkalmazva dolgozzunk, s amennyiben bizonytalanok vagyunk, szakember segítségét se restelljük igénybe venni.

Tovább >>

A kerítésválasztás szempontjai

Bármilyen kerítést is vásároljunk célszerű a fenti szempontokat mérlegelni, hogy ízlésünknek a legmegfelelőbb, de hosszú távon a legalacsonyabb költséget eredményező megoldást válasszuk!

Tovább >>